Från flykt till företagande

Från flykt till företagande

20170211

 

 

Maurice Salloum flydde kriget i Syrien och började om på nytt, som företagare i Malmö. Med sig från Damaskus hade han kunskap om restaurang och mat.

 

Det står en liten fontän mitt i restaurangen. Hade detta varit i Damaskus hade fontänen varit i mycket större skala. Målet är att Shamiat till form och utseende – och även smak – ska likna en syrisk restaurang så mycket som möjligt.

 

– Jag bad en snickare göra fontänen, han kunde göra det billigt. Och i stort sett alla möbler har jag köpt secondhand, målat och fixat själv ihop med vänner, berättar Maurice Salloum, ägare till restaurangen Shamiat.

 

Han började sin karriär genom att studera på en hotell- och restaurangutbildning i sitt hemland Syrien 2004. Tio år senare hade han som miljontals landsmän tvingats fly. De flesta av dem hamnade i Libanon, Turkiet och Jordanien. Maurice Salloum ville hellre till Sverige.

 

Här fanns redan släkt och familj, bland annat två systrar och hans mamma. Det bombade Damaskus var i kaos, och restaurangen han jobbade på hade stängt permanent på grund av kriget.

 

– När jag kom till Sverige ville jag genast börja jobba och lära mig språket. Jag gick igenom sfi snabbt och tog jobb på en libanesisk restaurang i Göteborg. Där fick jag insyn i hur man driver restaurang under svenska förhållanden, säger han.

 

Innan dess hade Maurice Salloum testat på det mesta i restaurangvärlden: i Syrien och Dubai gjorde han allt ifrån att städa toaletter, servera och laga mat till att vara högste chef. Men han hade inte hunnit ta steget till att driva eget. Det ville han nu testa i Sverige. Men vägen till Shamiat gick via juice.

 

”En juicebar var min första affärsidé”

 

– I Syrien är det vanligt med små juicebarer som säljer olika typer av färska juicer. Bara juicer. Det var min första affärsidé här. Men Almi och Arbetsförmedlingen trodde inte på den idén.

 

Han valde att utbilda sig ännu mer. Efter praktik på två olika hotell fick han anställning på McDonald´s. Samtidigt grodde en ny affärsidé: att erbjuda syrisk mat till Malmöborna. Bara mat från Syrien – grillade auberginer, yoghurt-rätter och piroger. Ingen falafel eller kebab, för det finns det redan mängder av i Malmö. Ett lån från en vän på 200 000 kronor var grundplåten, och i oktober drog restaurang Shamiat i gång, med sex anställda.

 

Maurice Salloum tänker inte begära alkoholtillstånd för restaurangen. Många av hans lunchkunder är muslimer och att besöka en restaurang som säljer alkohol är förbjudet. Men på kvällstid, berättar han, är det nästan uteslutande svenskar som äter på Shamiat. Svenskar åt det trendiga hipsterhållet.

 

– Jag har redan planer på att öppna en restaurang till. Bara med syrisk mat där också, men med alkoholtillstånd. Han slår upp menyn för Shamiat och drar fingret längs rätterna.

 

– Ingenting från den här menyn ska finnas på den nya menyn. Restaurangerna ska i stället komplettera varandra.

 

 

 

MAURICES TIPS TILL BLIVANDE ENTREPRENÖRER MED RESTAURANG-DRÖMMAR:

 

1 Skaffa dig personlig erfarenhet. Några år som anställd inom restaurangbranschen är till stor nytta.

 

2 Välj lokal med omsorg. Se till att din lokal har ventilation och fettavskiljare – det kan annars bli dyrt.

 

3 Våga nischa dig. Specialisera dig på ett matområde, gärna utifrån tänkta matgäster.

RESTAURANG SHAMIAT

 

 

Var: Malmö.

Startår: 2015.

Antal anställda: Sex personer.

Framtidsplan: Öppna en systerrestaurang, för att komplettera Shamiat.

Hemsida: Facebook – sök på Shamiat.

 

NF logo

Webbansvarig: Tess Enarsson tess.enarsson@foretagarna.se